Dekvloer zwevend of niet?

Een dekvloer vormt een tussenlaag tussen een constructieve vloer en de bovenlaag. Deze dekvloer kunt u zwevend laten plaatsen. Veel mensen vragen zich af welke keuze ze het beste kunnen maken. Is het verstandig om een dekvloer zwevend te laten plaatsen of juist niet? In dit artikel leest u het antwoord.

Een dekvloer is de vloer die tussen de draagvloer en de toplaag komt. Een dekvloer wordt gemaakt van zandcement of anhydriet. Het is een volledig egale vloer die ook een bijdrage levert aan de warmte- en geluidsisolatie van een ruimte. Daarnaast kan er in de dekvloer ruimte worden gemaakt voor waterleidingen, elektriciteit en de vloerverwarming.

De functie van een dekvloer

De samenstelling van een dekvloer wordt volledig op het gebruik en de structuur van het gebouw afgestemd. Hierbij wordt rekening gehouden met de verwachte belasting van de vloer. Bij particulier gebruik is er immers veel minder belasting dan het gebruik van een dekvloer op scholen en in kantoren. Voor toepassingen in fabriekshallen of magazijnen wordt een veel zwaardere samenstelling van materialen gebruikt. In dit soort gebrouwen wordt de vloer vaak veel intensiever belast.

Kiezen tussen een zwevende en niet zwevende dekvloer

Een dekvloer kan zwevend worden geplaatst. Deze term moet niet te letterlijk worden genomen. Er is geen sprake van een nieuwe vorm van “vliegend tapijt”. Een zwevende dekvloer wordt niet rechtstreeks op de ondergrond aangebracht maar op een veerkrachtige onderlaag. Een zwevende vloer maakt dan ook géén contact met de opgaande elementen van het gebouw, zoals de wanden.

De constructieve draagvloer vormt, als starre ondergrond, de fundering voor de vloer. Hierboven wordt een verende laag aangebracht. De dekvloer is bij deze toepassing licht van gewicht en wordt op deze laag aangebracht. Hierdoor is er géén contact tussen de deklaag en de draagvloer.

Een houten parketvloer of een laminaatvloer zijn veel gebruikte toepassingen van zwevende vloeren. In veel gevallen worden de elementen aan elkaar geklikt of gelijmd. Ook gietvloeren zoals gietdekvloeren of cementdekvloeren kunnen zwevend worden geplaatst. Er wordt gesproken van een “natte” zwevende dekvloer door het toepassen van natte materialen zoals een anhydrietvloer of een betonnen dekvloer.

Wat is een niet-zwevende dekvloer?

Een niet-zwevende dekvloer is onderdeel van een vloer dat wordt aangebracht op een draagvloer en wordt afgewerkt met vloerbedekking. Dit type dekvloer zorgt zelf niet voor goede akoestische isolatie. We adviseren om een niet-zwevende dekvloer enkel te overwegen als de ruimte akoestiek geen essentieel criterium is, of als de akoestiek op een andere manier kan worden gerealiseerd. Bij nieuwbouwwoningen zou dit een mogelijkheid kunnen zijn. Bovendien voegt het ook gewicht en massa toe aan de vloer en is daarom niet altijd de meest geschikte optie bij renovaties. Om deze reden gaat de voorkeur vaak uit naar een zwevende manier van leggen.

Waarom kiezen voor een zwevende vloer?

Het grote voordeel van een zwevende vloer is dat deze vloer relatief makkelijk kan worden losgehaald. Daarnaast zorgt de extra tussenlaag waarop de zwevende vloer geplaatst wordt voor een isolerende werking. Een zwevende vloer is dan ook een goede oplossing om geluidshinder te beperken en voor toepassingen als een vloerverwarming.

Ruime ervaring en uitstekende vakkennis

We werken met uitsluitend milieu- en natuurvriendelijke producten. Daarnaast hebben we de beschikking over een mobiele mengcentrale. Hierdoor kunnen we iedere klus op een zeer efficiënte wijze uitvoeren. Wij onderscheiden ons dan ook door een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, een flexibele instelling en een klantgerichte benadering.

Onze ruim ervaren vakmensen hebben een uitstekende vakkennis en voorzien u graag van deskundig advies. Hierdoor zijn we al jaren dé gevestigde naam in Limburg en omstreken. Neem gerust contact met ons op om met ons bedrijf kennis te maken en uw mogelijkheden te bespreken.

Zwevende dekvloeren laten plaatsen door Solid Floors uit Neerbeek

Heeft u interesse om een zwevende dekvloer te laten plaatsen? Kijk dan zeker naar de mogelijkheden van Solid Floors uit Neerbeek. Solid Floors is een zeer aansprekend bedrijf voor het vervaardigen van gietdekvloeren en cementdekvloeren voor particuliere en zakelijke toepassingen.

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu