Hoe lang duurt het aanleggen van een gietvloer?

Gietvloeren, en alle verschillende mogelijkheden en soorten, hebben een bepaalde droogtijd. Dit is de tijd waarop het cement, epoxy of polyurethaan in de vloervorm wordt gegoten en de tijd die het materiaal nodig heeft om voldoende op te drogen. Een gietvloer is pas echt klaar als ook de binnenkant goed gedroogd is. Dit is een proces dat per vloer verschilt en ook invloed op de aanleg heeft. Het is dus lastig om een vaste tijd te geven, maar de aanleg zelf duurt meestal tussen de een of vijf dagen, afhankelijk van het materiaal.

Het soort vloer

De soort vloer is dus het belangrijkste onderdeel om rekening mee te houden. Dat heeft dan ook alles met het materiaal te maken. Bij Solid Floors heeft u keuze uit onderstaande vloeren. We hebben een lijstje gemaakt waarbij de gebruikelijke tijd om een vloer te leggen is genoteerd:

  • (Zand)cement: cement is een robuust materiaal dat in enkele dagen gestort en uitgevlakt wordt, maar het duurt wel even voordat u de vloer helemaal kunt gebruiken. Met een droogtijd van gemiddeld drie weken dient u dus het nodige geduld te hebben. Omdat er nog lagen aan de cementvloer kunnen worden toegevoegd, kan de wachttijd zelfs vijf weken oplopen. Maar dan heeft u er een zeer strakke, onderhoudsvriendelijke en solide vloer voor terug.
  • Polyurethaan (PU) en epoxy: het aanleggen van deze kunststof vloeren vraagt weinig tijd. Hoewel deze gietvloeren worden opgebouwd uit meerdere lagen, kun je binnen vijf werkdagen vaak al over de vloer lopen.
  • Anhydriet: dit materiaal, op basis van gips, is binnen enkele dagen gelegd en kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Vaak mogen deze vloeren na vijf dagen weer gebruikt worden. Wel moet er een extra toplaag op deze vloer worden gelegd. In sommige gevallen dient de toplaag nog geschuurd te worden, maar bij het materiaal dat wij gebruiken is dit niet nodig.

Combinatie met vloerverwarming

Vloerverwarming onder een gegoten vloer is tegenwoordig erg populair. Vloeren zoals een anhydrietvloer laten warmte goed door. Toch heeft dit ook invloed op de tijd dat je erop mag lopen. Een vloer waar eerst nog een vloerverwarming onder wordt aangelegd, vraagt natuurlijk wat meer tijd. Na vijf dagen zijn de meeste soorten gietvloeren met vloerverwarming voldoende uitgehard en kan de verwarming aangezet worden. Vloerverwarming onder een cementvloer kan ook, maar deze vloeren vragen meer tijd om uit te harden en laten warmte iets minder goed door.

Meer over onze service

Het leggen van een gietvloer kunt u beter aan een professional overlaten. Een fout zit echter in een klein hoekje, waardoor het uiteindelijke resultaat niet wordt zoals u hoopte. Solid Floors heeft inmiddels al vele woningeigenaren mogen helpen met een strakke gietvloer. Ook helpen wij u graag aan een nieuwe vloer. Neem daarom vandaag nog contact met ons op of vraag een offerte aan.

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu