Is vloerverwarming duurzaam?

Trends zoals duurzaamheid, milieu en groener leven spelen al jaren een rol en groeien nog steeds in populariteit. Steeds meer mensen zijn zich bewust geworden van een duurzamere levensstijl en proberen met veranderingen in het dagelijkse leven een verschil te maken. Zonnepanelen zijn al op vele daken te herkennen en inmiddels zijn er talloze elektrische auto’s op de markt, maar bij vloerverwarming heeft men nog twijfels. Is vloerverwarming wel duurzaam? In dit artikel gaan we dieper op deze vraag in en nemen we graag eventuele onduidelijkheden weg.

Hoe werkt vloerverwarming?

Om beter te begrijpen of vloerverwarming duurzaam is, is het belangrijk om te weten hoe vloerverwarming precies werkt. De warmte wordt bij vloerverwarming gelijk verdeeld over het oppervlak. De vloer geeft geleidelijk warmte af waardoor het constant lekker warm blijft. De gemiddelde temperatuur van warm-watervloerverwarming ligt tussen de 30-35 °C. Een radiator daarentegen moet opgestookt worden tot wel 90 °C om het aangenaam in huis te maken. De CV ketel brandt niet constant en vraagt dus iedere keer om veel energie. Elektrische vloerverwarming werkt echter anders en kent dit voordeel dus niet. Om deze reden ligt elektrische vloerverwarming voornamelijk in kleinere ruimtes zoals een toilet of badkamer.

Duurzame kenmerken warm-watervloerverwarming

Hoewel warm-watervloerverwarming al redelijk duurzaam is, kunt u deze nóg een stukje duurzamer maken. Zo is het aan te raden een pompschakelaar te installeren wanneer u vloerverwarming aanlegt. Een pompschakelaar schakelt de verwarming uit wanneer deze voldoende is opgewarmd. Zo blijft de verwarming niet constant aan en bespaart u energie. Het is zonde als de vloerverwarming maar blijft branden zonder dat er gebruikt van wordt gemaakt. Hiermee bespaart u ook gelijk op de algehele energierekening. Doordat de vloerverwarming nu ook brandt hoeven radiatoren minder hard te werken en gaan dus de maandelijkse lasten naar beneden.

Wek groene energie op voor warmte in huis

Heeft u al zonnepanelen op uw dak liggen? Dan kunt u deze perfect inzetten om uw huis van warmte te voorzien. Nog geen zonnepanelen aanwezig? Dan is nu het moment om deze aanschaf te overwegen. De zonnepanelen wekken groene stroom op die u kunt gebruiken om uw vloerverwarming te laten werken. Duurzame stroom opwekken om uw huis CO2 vriendelijk te verwarmen.

Gezond voor mens en milieu

Wist u dat vloerverwarming niet alleen duurzaam is voor het milieu, maar ook voor u? Vloerverwarming creëert een betere en schonere lucht, want het reguleert de luchtvochtigheid beter. Hierdoor zijn er minder luchtdeeltjes aanwezig waardoor er een meer hygiënische lucht ontstaat. Dat is wel zo prettig. Op zoek naar een passende vloer voor vloerverwarming? Solid Floors is expert in het leggen van diverse vloeren. Zo ook gietdekvloeren. Een type vloer die uitermate geschikt is voor vloerverwarming. Interesse? Neem dan direct contact met ons op.

Neem contact met ons op voor
Een vrijblijvende offerte of als u meer informatie 
wenst over onze producten?
crossmenu